Lieven de Key HQ
Studioninedots heeft het bestaande kantoor van woningbouwvereniging Lieven de Key in Amsterdam getransformeerd tot een duurzaam en toekomstbestendig hoofdkantoor. De twee vestigingen van de corporatie zijn efficiënt samengevoegd in het bestaande pand aan de Hoogte Kadijk, zodat op de plek van de andere vestiging bovendien ruimte ontstond voor nieuwe socialehuurwoningen. Het nieuwe hoofdkantoor van Lieven de Key heeft een BREEAM In-Use score Excellent.
Het verouderde interieur van de oorspronkelijke kantoorgebouwen heeft zoveel mogelijk plaats gemaakt voor een transparante en verrassende kantooromgeving, die aansluit bij de moderne ambities van Lieven de Key. De nieuw ontstane ruimtes bieden plek voor spontane interacties en gebeurtenissen, en kennen een open interpretatie in functie. Het flexibele kantoorconcept, natuurlijke materialen, een overvloed aan daglicht en het vele groen dat rond en in het gebouw is geïntroduceerd bereiden de woningcorporatie voor op de toekomst.
De nieuwe gevels worden gekarakteriseerd door de betonstructuur die oorspronkelijke gebouwen als een lint bij elkaar bindt, en geven het hoofdkantoor een krachtig gezicht. Via de doorlopende ramen ontstaat het contact tussen de binnenwereld en de straat. In de grote uitsparing in het hart van het gebouw ligt een groen atrium dat rondom overspoeld wordt met natuurlijk licht.
"Het concept verbinding is de leidraad van het ontwerp: het verbinden van de bestaande gebouwen, het verbinden van mensen en het verbinden met de buurt.”
Studioninedots’ uitgangspunt voor het ontwerp was het thema verbinding – van mensen, van de bestaande gebouwen en met de buurt. Het aan elkaar schakelen van de drie oorspronkelijke gebouwen gaf ons de mogelijkheid om een volledig geopende begane grond te creëren, een dynamisch landschap met inspirerende ruimtes voor gezamenlijk overleg en informele ontmoetingen. De flexibele werkruimtes faciliteren niet alleen uiteenlopende programma’s en gebruikers, maar verhogen efficiëntie door meer mensen in dezelfde gebouwen onder te brengen.
"Door de ruimtes op de begane grond en de kantoorruimtes te openen, worden de verschillende programma's en gebruikers met elkaar verbonden en worden de drie afzonderlijke gebouwdelen verenigd.”
Over de volledige hoogte van het atrium loopt de centrale trap, de groene long van het gebouw en een eyecatcher vanaf de straat. De trap wordt getypeerd door split-level plateaus, die fungeren als sluiproutes en nieuwe plekken voor spontane interacties tussen collega’s. Vanwege de dynamiek op de trap zijn de collectieve werkfuncties eromheen gegroepeerd en zijn de activiteiten die meer rust of concentratie vereisen juist op afstand geplaatst.
In het hart van de begane grond ligt de weelderige binnentuin. Deze groene ruimte lijkt via de open gevels aan weerszijden in het Werklab en het restaurant door te lopen, en springt in het oog vanaf de Nieuwe Vaart. Met mooi weer kunnen rondom de puien worden geopend, zodat ook de tuin integraal onderdeel wordt van de open begane grond.
"Nieuwe interne en externe interventies onderstrepen de leidende thema's verbinding en duurzaamheid.”
In plaats van materialen toe te voegen, hebben we er juist naar gestreefd zoveel mogelijk materialen weg te halen. Dit creëert niet alleen meer vrije hoogtes en transparantie, maar draagt daarnaast sterk bij aan de duurzaamheidsscore van het gebouw. De kaders in de betonstructuur die het gebouw zijn gezicht geeft, refereren naar de kenmerkende boogelementen in de gebouwen in de omgeving.
Oplevering | 2021 |
Projectteam | Albert Herder, Vincent van der Klei, Metin van Zijl, Bas van der Pol, Jurjen van der Horst, Sem Holweg, Rutger van der Meer, Gerty Daniels, Adan Cardak, Leire Baraja Rodriguez, Camille Moreau, Eva Souren, Stefanie Krietemeijer |
Opdrachtgever | Lieven de Key |
Fotograaf | Frans Parthesius |